Artsy technicalities – Lizknot

E prima oară când încerc să scriu ceva folositor. Dacă în emoții și gânduri siropoase nu-i musai să fiu coerentă, în sfaturi ar cam fi cazul. N-o să reușesc. :)
De ceva ani, să tot fie 4 sau 5, creez accesorii și decorațiuni handmade pe care le vând la târguri sau în magazine online.
Am mulți oameni talentați în jurul meu care, din când în când, mă întreabă cum și unde vând. După atâția ani apar și clienți noi care mi-au văzut pagina de Facebook și mă întreabă cum pot comanda și unde (deși sunt instrucțiuni pe pagina de Facebook la un click distanță). Și, bineînțeles, întrebarea generală și des auzită: “Se poate trăi din handmade?”. Dacă ai încredere în talentul tău și vrei ca munca ta să ajungă la cât mai mulți oameni nu trebuie decât să încerci. Ai toate uneltele la dispoziție.
Am să vă povestesc cum am ales eu să vând și ce reguli mi-am impus ca totul să decurgă ușor și frumos. Nu se aplică strategia mea tuturor dar puteți adopta ce vă ajută.

Online, sunt două mari posibilități să-ți vinzi produsele (și nu mai e cazul să intrăm în detalii gen: produsele să fie lucrate îngrijit, prezentate frumos, fotografii clare, expediate corespunzător și branduite cu etichete și cărți de vizită):
*pe domeniu propriu cu magazin și coș de cumpărături
*pe platforme și site-uri specializate în vânzare de produse handmade, artă și vintage

Variantele astea două nu se exclud una pe alta dar pentru începători îi clar mult mai bine să se orienteze spre site-uri specializate ce oferă posibilitatea de a crea magazin propriu, de a expune și vinde, care au deja comunități bine formate și clienți și vizualizări. Un domeniu propriu cu magazin, oricât de bine face imaginii și numelui pe care vor să îl ridice, pentru începători e o investiție mare, ca să nu zic imposibilă.
Eu am încercat Breslo pentru clienții din România și Etsy pentru worldwide. Și mie a trebuit să îmi explice cineva cum funcționează deși ambele site-uri au descrieri clare (și total diferite).
Am să vă povestesc de Lizknot.
Așa am ales să se numească toate produsele pe care le fac eu. Lizknot. Brățări din noduri, dreamcatchere, cercei, inele, pandante și orice alte accesorii și decorațiuni din ață colorată am inspirația și plăcerea să lucrez.
Mi-am făcut, acum câțiva ani, magazin pe Breslo. Aici se explică foarte clar ce oferă, care este taxa și cum funcționează. Multe dintre reguli s-au mai schimbat în timp pentru că site-ul se adaptează nouă, utilizatorilor.
Și eu încă mai fac greșeli, în special în comunicarea (la mine, greșit minimă) cu clienții. Dar învăț.
Și pentru a vinde dar și pentru a cumpăra de pe Breslo vă trebuie cont. Vă rog să vă alegeți bine numele (username-ul) de la început. Am văzut o mulțime de magazine care se numesc gen gabby65bxx sau cadouri_handmade95. Nu dă bine, asta-i clar.
Regulile pe care mi le-am impus eu, după ceva experiență și ținând seama de durata execuției fiecărui produs și modul meu de a-mi gestiona timpul sunt următoarele:
*tot ce expun este disponibil
*livrez exact produsele expuse, afișate în fotografii
*nu lucrez pe comandă personalizată sau pentru refacere de produs identic (din lipsă de timp și pentru a nu neglija magazinul dar și pentru a păstra originalitatea și unicitatea produselor pe cât posibil)
*nu vând pe Facebook (din ce știu eu, Facebook chiar interzice lucrul ăsta dacă nu e prin aplicații ale platformelor de vânzare) dar îl folosesc pentru promovarea magazinului, produselor și pentru a ține la curent clienții cu promoțiile și produsele noi.
Breslo nu ia comisioane la vânzare sau afișare. Taxa unică, lunară (3,75 EUR / luna). Pot expune câte produse vreau cu 4 poze clare și frumoase la fiecare, din unghiuri diferite sau chiar cum arată purtate (la bijuterii), descriere clară, dimensiuni, culori, materiale folosite și prețul. Și un buton mare ‘Cumpără’ :).
Eu expun spre vânzare pe Breslo (am și domeniu propriu Lizknot.com care deocamdată redirecționează către magazinul de pe Breslo), promovez și socializez cu clienții pe Facebook, trimit prin Poșta Română cel mai des și prin Fan Courier din când în când și accept ca modalități de plată: ramburs, paypal și transfer bancar.

Ah, și nu vă grăbiți. Documentați-vă. Citiți. Sunt o grămadă de articole care vă învață cum să faceți fotografiile produselor, cum să le descrieți, cum să le împachetați, cum să le calculați prețul și cum să vi le promovați.
Nu-i ușor. Nu-i imposibil. E afacere. E muncă. Dar e cu plăcere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two × two =