Scos din context

“Împărţiţi între dorinţa de a face paradă şi frica de a decepţiona, rămâneam aluzivi.”
“Astfel ireversibilul se comisese; iar acel te iubesc odată mărturisit cu corolarul său imperativ iubeşte-mă, nici că mai poţi să te dezici, trebuie să absorbi datoria până la epuizarea ei. Înlăturasem incertitudinea, acum aveam să-i plătim preţul.”
“Acel ceva nesigur şi fragil care m-ar fi speriat la oricare alta pe ea o înfrumuseţa la culme. Dar nu vroiam să cedez înainte de a o fi făcut să-şi plătească foarte scump afrontul; ce vrei, aşa sunt eu, de îndată ce îmbrăţişez, prevăd şi clipa în care o să zgârii”
“Înţelege-mă totuşi: nu iubeşti nimic dacă nu iubeşti totul… iubeam această proză plină de tenebre pentru că îi iubeam autorul”
“Pe vremea aceea, îmi repetam în mod naiv luând o poză: cine nu şi-a băut, nu şi-a mâncat până la beţie iubita, nu şi-a supus trupul celor mai de nemărturisit fantezii ale ei, acela n-a iubit niciodată din dragoste”
Pascal Bruckner – Luni de fiere

15 comments on “Scos din context

 1. Camelia Bucur says:

  scuzat fie-mi "poc-ul"… am citit şi eu cartea; e plină de cuvinte sublime; dar nu e chiar aşa…

 2. Liz says:

  tocmai din acest motiv am pus titlul asta, Cami… scoase din context frazele astea suna asa, bine… oarecum sweet… in contextul cartii inseamna putin(mai mult) altceva :)

 3. torden says:

  Hmm. Am citit cartea, si consider ca e "sick"…
  Aia din carte nu e iubire, e un joc cretin, imatur, placere carnala, si o mare lipsa de verticalitate, daca imi dai voie – care nu duce in final decat la suferinta.

 4. Liz says:

  torden, ai mare dreptate… e bolnava cartea… prea bolnava… dar e scrisa bine, atat de bine ca reusesti sa asimilezi informatia dar sa si continui sa citesti… E o carte care nu poate fi povestita… n-ai cum sa o povestesti… dar o poti citi pana la capat in ciuda tutror imaginilor si asta e lucru genial…
  Iar frazele scoase din context mangaie chiar daca in contextul cartii contribuie la cat de sick e subiectul.
  Ma faceti sa sterg de jos titlul cartii… si sa las pur si simplu frazele…

 5. Mihaela ( Catwoman) says:

  Un text scris este bun daca transmite ceva, un mesaj suficient de puternic. Iar cartea cu pricina transmite foarte mult. E drept, nu e un text usor de citit, nici usor de acceptat. Poate tocmai de aceea e admirabil ca ai putut sa scoti din ea pasajele care sa induca o altfel de stare…

 6. Monica says:

  Geniala cartea! Am citit-o acum cativa ani si alt cuvant in afara de "genial" care s-o descrie n-am gasit. Sick nu mi se pare reprezentativ.
  Am vazut si filmul. Prost de tot si dezamagitor. Dar foarte rar un film surprinde esenta unei carti, asa ca nu stiu ce-a fost in capul meu cand m-am uitat la film.

 7. Liz says:

  Multumesc, Mihaela… Cred ca depinde cum citesti cartea… si ce vrei sa gasesti in ea… Bruckner nu e apreciat degeaba. Adica nu e apreciat ca scrie erotic, vulgar sau sick ci pentru ca scrie bine! Si-apoi oricare dintre noi poate inventa practici originale si socante ca imaginatia ne poate duce asa departe dar putem oare sa le scriem asa?

 8. Liz says:

  Monica, habar n-aveam ca e si film.. si chiar daca imi spui ca-i prost oricum nu ma pot abtine sa il vad… :) si mie mi se pare geniala cartea dar mi se pare si sick. De fapt cred ca mi se pare geniala pentru ca e sick. Sau nu stiu… Mi-a placut si am citit-o usor… chiar daca ma uimeste de fiecare data, dar mna…

 9. Iulia Mihai says:

  Uite ca si eu am citit cartea. Partea amuzanta e ca am citit-o pe sub birou la munca, acum vreo 3 ani. Desi nu sunt dusa la biserica de multe ori, ma mai surprindeam cu cate un chicotit adolescentin si cu cate o figura de genul: ce-ai ma? venita de la colega mea :)).
  Sincera sa fiu, am vazut prima data filmul (ala cu Hugh Grant), iar cartea am luat-o absolut intamplator, nestiind ca e vorba despre aceasi actiune.
  Dar da, citatele sunt alese atat de bine incat daca nu ai citit cartea ai impresia ca acolo e vorba despre ceva frumos :D

 10. Liz says:

  :) Toata lumea a citit cartea ieeeeeii :)
  Dar chiar este vorba de ceva frumos in carte… citatele o demonstreaza!
  Trebuie sa vad filmul! of.

 11. Iulia Mihai says:

  Da, pai majoritatea au imprumutat-o unii de la altii :)) Plus ca la un moment dat era si la promotie prin Real :)) Parol.

  Si da, trebuie sa vezi filmul. Moaca afecata a lui Grant face totul. Ca si spoiler: el e fraierul din carte :))

 12. Liz says:

  Iulia, ma gandeam acuma daca ai scris intentionat "moaca afecata" ;))
  Azi am program administrativ si organizatoric (spal vase) dar spre seara caut filmul. Sper macar sa sublinieze ce trebuie din carte…

 13. Iulia Mihai says:

  Nu, nu, nu e intentionat. E fast typing ca sa nu ma vada sefu' ca stau pe blog in loc sa imi servesc patria.
  Poi, axionare placuta. Dap, cam subliniaza.

 14. Liz says:

  Se potrivea oarecum contextului :) Multumesc… deja imi caut motive sa nu mai axionez nimic… hmmm….

 15. Camelia Bucur says:

  într-un fel sau altul, fiecare e acolo la un moment dat.

  da, cartea e bună din multe puncte de vedere; ca orice carte, te duce "acolo". faza e că e puţin mai greu să înţelegi/numeşti aia "iubire". in a "sick" way, am înţeles-o:))))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × one =