Unde citeşti?

(foto)
Deşi lectura noi toţi o trecem la activităţile destresante, la timpul liber, la plăceri, în fiecare dintre noi a născut şi format un ritual aparte ce cuprinde un singur element definitoriu şi important (locul) şi-o groază de alte obiceiuri dulci adiacente care depind de fiecare dintre noi dar care să ne permită să ajungem la inima textului din faţa noastră, să savurăm frază după frază. Dacă citim acasă ne pregătim o sursă de lumină neobositoare, o cană mare de lapte cald cu miere de albine şi-o farfurioară cu biscuiţi crocanţi, o pisică adormită şi un fotoliu confortabil. Dacă citim în oraş alegem o cafenea nu foarte zgomotoasă cu lumina intimă dar destul de puternică să-ţi permită răsfoirea romanului preferat, o cafea caldă şi câteva ore ale noastre. Sau poate o ceainărie cu băncuţe comode şi ferestre mari ce-ţi dau lumină naturală, un ceai aromat şi-o atmosferă în care te poţi izola în cartea ta. Şi exemple sunt multe care îşi schimbă culoarea de la un anotimp la altul, decorul, băutura din faţa ta sau chiar genul cărţii pe care o citeşti.
Salut şi susţin cu drag iniţiativa Bookblog fiind proaspăt întoarsă de la un schimb de cărţi(o altă iniţiativă Bookblog), şi anume de a aduna la un loc recomandările celor mai bune locuri de citit din fiecare oraş şi de a forma un ghid naţional. Un ghid pe care sunt convinsă că l-ar răsfoi cu plăcere pasionaţii de lectură. Cum anotimpul cald a trecut şi bancutele din Grădina Publică din Galaţi care m-au primit până acum cu o carte în mână sau poienile ascunse din Grădina Botanică şi treptele de pe faleza Dunării sunt prea răcoroase şi neprimitoare acum, eu caut un loc relaxant şi frumos în Galaţi unde să pot citi cartea din geantă.
Am răsfoit cărţi pe canapelele rotunde din Geenie Cafe, am citit dimineaţa la cafeaua servită în 365 capitolul neterminat cu o seară în urmă, am citit în aşteptare în Mond’art şi am răsfoit cartea primită cadou pe canapeaua din colţ de pe terasa cafenelei Retro. Şi am citit si in sălile Bibliotecii V.A. Urechia din Galaţi.
Sunt convinsă că şi voi ştiţi locuri numai bune de citit în Galaţi, încercate şi verificate de voi. Împărtăşiţi-le cu toată lumea. Veţi primi la schimb sugestiile altora şi recomandarea unui loc care poate deveni preferatul vostru pentru lectură. Şi nu numai atât. Din partea Bookblog una dintre recomandări, prin tragere la sorţi primeşte un voucher, în valoare de 50 RON, pe care îl puteţi folosi în ceainăriile care susţin această iniţiativă, în Galaţi fiind Geenie Cafe.
Ce locuri din Galaţi recomanzi pentru citit?

7 comments on “Unde citeşti?

 1. S says:

  Faina treaba, banuiesc, pentru cei care pot citi in zone populate. Eu insa nu pot citi cu chef decat daca sunt singur. Hmm… locuri destul de linistite mai sunt Mon D'art-ul si Retro – cel din spatele Stirex-ului (in Retro totusi lumina e mult prea slaba pentru citit)
  Faina postarea:)

 2. Liz says:

  Multumesc, Sky! Baga o recomandare pe Bookblog sa faci cinste din voucherul cadou! :D

 3. S says:

  :)
  am bagat :P

 4. ANM says:

  Nu pot lectura daca nu e liniste. De obicei mai citesc in drum spre casa in autobuz, doar daca e mai gol, insa prefer sa citesc pe bancile din parc Viva. Imi place sa citesc in aer liber.
  De asemenea un loc fain mai e si zona aceea mai retrasa din Gradina publica.

 5. Monica says:

  J.K. Rowling scria in cafenele. Nu e pe gustul meu Harry Poter, dar mi-a placut ideea de a pierde cu folos cateva ore in acest fel.
  Cafeneaua in care am vazut-o pe scriitoare avea o atmosfera atat de intima, placuta si in acelasi timp era si extrem de spatioasa. La noi n-am prea vazut ceva asemanator si nici nu stiam ca e posibil sa citesti in public, fara sa primesti macar aluzii la faptul ca tragi de timp si de cafea/ceai.
  Imi place ideea, dar nu stiu daca as reusi sa ma concentrez pe carte, in timp ce imi fac o gramada de ganduri legate de mediul inconjurator.

 6. cartush says:

  daca nu pot lectura in aer liber, la umbra unui copac batran … prefer sa ma cuibaresc frumusel in fotoliu, langa fereastra …
  cafenelele si/sau ceainariile … sunt putin cam zgomotoase … sau am nimerit eu numai la ore nepotrivite?!
  O saptamana frumoasa!

 7. Mihaela ( Catwoman) says:

  Eu citesc acasa, cuibarita in pat… Sau, ma rog, nu doar acasa, pot citi in orice pat :))
  Imi mai place sa citesc pe plaja si in tren…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one × one =